onsdag 11 januari 2012

Hälsoskäl...


När det gäller motionens betydelse för hälsan är det väl inte något snack - MOTION ÄR NYTTIGT!

Man minskar risken för stroke. Forskning visar att de som motionerar löper mindre risk att drabbas av stroke än de som inte motionerar. Det hänger ju ihop med att motion sänker blodtrycket och stärker hjärtat.
Sen kan man också tänka sig att en vältränad person som ändå får en stroke har lättare att träna upp sig och blir "frisk" igen då kroppen har bättre grundkondition och mer muskler.
Med motion menas då att ta i så pass mycket att man blir varm och får en pulshöjning. Det krävs alltså liiite mer än att strosa runt i affärer med en kompis. *L*

Motverkar benskörhet. Risken för benskörhet ökar med stigande ålder. Om man, redan som ung, börjar motionera stärker man sitt skelett och kan på så sätt förhindra att skelettet blir så skört. Vid 30-års ålder börjar skelettet tappa kraft och då är det rätt logiskt att ju starkare skelett man har, ju bättre är det för ju mer är det ju att bryta ner innan det blir skört.
Andra saker som kan orsaka benskörhet är rökning och felaktig kost. Även viss medicin kan urholka skelettet.
Motion som motverkar benskörhet behöver inte vara så avancerad, det räcker med att det är motion där man bär sin egen vikt, t ex jogging, promenader, tennis eller golf.

Motion minskar risken för bröstcancer. Det finns forskning som tyder på att motion ger visst skydd mot bröstcancer. I en studie som gjordes i Amerika visade man på att kvinnor som motionerade minst 5 timmar i veckan löpte mindre risk att få bröstcancer än kvinnor som inte motionerade. Detta gällde både invasiv bröstcancer, vilket innebär cancer som spridit sig, och bröstcancer som endast spridit sig lokalt.
Viss forskning tyder också på att motion är så pass bra så det kan komma att användas som ett led i behandlingen för kvinnor som drabbats av viss sorts bröstcancer.

Det minskar risken för Diabetes typ 2. Man vet att övervikt ökar riskerna för att drabbas av diabetes typ 2. Övervikt i kombination med för lite fysisk aktivitet ger ännu större risk att drabbas. Motion, däremot, kan halvera risken för diabetes även om man inte går ner i vikt. Om man dessutom lägger om sin kost och går ner i vikt minskar riskerna ytterligare.
Att drabbas av diabetes är mer än att behöva medicinera. Det är också en stor risk för följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, njurproblem, ögonproblem eftersom blodgenomströmningen i de små blodkärlen minskar samt ökad risk för slaganfall.
Genom bra kost och regelbunden motion kan man minska risken för diabetes. Drygt 300 000 människor i Sverige är drabbade - jag vill inte bli en av dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsa Webbhotell TräningsbloggarHälsa