måndag 16 januari 2012

Andra knep att ta till...

Om du vet med dig att du brukar trilla ur dina motionsplaner kan det vara bra att ha knep att ta till. Det kan behövas i början, innan man liksom har förstått hur skönt det är, hur bra man mår och att man byggt upp nya vanor. 




Skaffa en träningskalender. Att planera in sin träning, på samma sätt som man planerar in tandläkarbesök, föräldramöten, krogrunda med kompisar, frisörbesök eller vad det nu är. Kanske kan du till och med boka in fast tider varje vecka där du motionerar och då ska de tiderna vara minst lika heliga som alla andra saker du bokat in. Börjar du flytta om och skjuta fram är det lätt att det blir i morgon.. eller på onsdag.. eller till helgen...
En träningskalender kan den vanliga kalendern du använder på jobbet, eller nåt på nätet. Jag kan rekommendera FunBeat, en sida d är man dels kan planera och bokföra sin träning, dels läsa en väldig massa inspirerande och matnyttiga artiklar.



Skaffa en träningskompis. Det här är väl antagligen det absolut vanligaste tipset man kan få, men det gör det inte sämre. Skaffa en kompis att träna med, och bestäm när ni ska träna. Boka in er på pass eller stäm träff vid joggingspåret. Bestäm också att den som först lämnar återbud ska bjuda den andra på en väldigt dyr middag, eller nåt annat som verkligen svider.
Men - välj kompis med omsorg. Det är liksom ingen idé om du bokar med en elitidrottsman om du är nybörjare, eller med din lataste kompis om du faktiskt vill träna.  *L*


Motionera på arbetstid. Om du har svårt att få till motion på fritiden kan du alltid göra ett försök att göra upp en deal med din chef om att få motionera på arbetstid. Många företag har ju friskvård nu för tiden, då forskning visar att de tjänar pengar på det på lite längre sikt. Kanske kan du få en timme i veckan mot att du lovar att motionera en timme på din fritid också, kanske kan du få utrymme till en kortare promenad varje dag i samband med lunchen. Se bara till att du inte sätter dina kollegor på pottan, då blir du inte populär. 


Ge ett löfte till någon. Och se till att det blir besvärligt om du inte håller det. Till exempel kan du lova din bästa kompis att putsa alla hennes fönster om du INTE tränar tre pass i veckan i två månader. (sjukdom givetvis undantagen) Eller lova att rensa ogräs en hel lördag åt mamma, eller vad det nu kan vara som du inte ville behöva göra.



Testa något nytt. Om du tycker att jogging är så tråkigt så gräset slutar växa och spinning är ännu värre för ledaren är så trist, om du tycker gym är en fasa för alla andra är så vältränade och simma är omöjligt för det kliar i ögonen.. Leta då upp någon motionsform som du tycker är roligare, kanske kan klättring, vattengymnastik eller pilates vara något för dig. Kanske kan du lägga upp ett schema där du joggar en dag i veckan, går på pilates en dag och sen cyklar till och från jobbet en dag.
Men tänk också på att det inte är roligt jämt och alltid. Det kommer alltid dagar när det känns tungt att motionera, när soffan lockar mer. Även den mest erfarna motionär tycker ibland att det är tråååkigt att bege sig till sin träning.


Prata HÖGT om ditt beslut att börja motionera. Kanske kan du börja blogga, kanske kan du slå vad med någon i din omgivning, bara du sprider ut till många att du ska börja motionera. Ju fler som vet om det, ju större press blir det på dig att motionera. Med stor sannolikhet kommer dessutom din omgivning att tycka det är förståndigt och uppmuntra dig till ett hälsosammare liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hälsa Webbhotell TräningsbloggarHälsa