onsdag 14 mars 2012

Fetma-operation

För många är säkert en gastric bypass en mycket bra lösning, men ibland känns det som om det har blivit lite för  enkelt att få en sån nu. Jag tror att många skulle fixa att ta ta i sina matvanor om det fick en massa hjälp, hjälp som antagligen skulle bli billigare för sjukvården i slutänden.

Dessutom tror jag att många använder en operation som en lösning istället för ett hjälpmedel, för om man inte ändrar sina matvanor spelar det ju ingen roll hur mycket operation man gör, man lever ändå inte nyttigare.

Jag anser inte att man ska sluta operera, men jag önskar att alternativen var fler.

Dessutom undrar jag om inte många hellre är överviktiga än drabbas av svåra biverkningar, och biverkningarna kan vara såväl många som svåra.

http://helahalsingland.se/nordanstig/1.4451660-anna-har-forlorat-tva-ar-av-sitt-liv

http://helahalsingland.se/nordanstig/1.4451666-finns-alltid-en-risk-for-dodsfall


5 kommentarer:

  1. word! Precis som du säger är det vissa som kanske inte kan ta tagi det själv och att detta är sista utvägen, men också är det många många som tar de som en lite lättare utväg istället för att slita och ändra vanor. Förhoppningsvis kommer det bli fler som väljer att ta tag i livet och vanor före operation då detta blivit mycket uppmärksammat på senare år :)

    SvaraRadera
  2. Det borde gå att få remiss och ekonomisk hjälp att genomgå alternativa behandlingar. På Quren i alfta har de tex "Biggest looser"- veckor och helger. Det tycker jag verkar vara ett mycket bättre alternativ än alla dessa operationer. Det är säkert många som lyckas och som mår förhållandevis bra av dem, men också många som mår jättedåligt efteråt. De flesta förändrar inte sitt ätbeteende mer än att de äter i mindre mängd och oftare. Innehållet är fortfarande ohälsosamt och godis, fikabröd, grädde o liknade går ju fortfarande att äta. Man ska ju må bra i hela kroppen. Att vara slank är inte allt!

    Kramar från Helena

    SvaraRadera
  3. Nä, och vad är det för livskvalitet att visserligen vara smal men inte kunna äta vad man vill utan att bli riktigt dålig, eller till och med bli så pass sjuk att man får komplettera med näringsdropp. Hellre rund och sund, i så fall!

    SvaraRadera
  4. Håller helt med er! En bekant till mig opererade sig för ungefär tre år sedan men efter operationen gick hon bara ner ett par kilo, eftersom hon fortsatte att leva på pizza och chips, fast i mindre mängder. Det är först nu de senaste månaderna som hon har börjat äta nyttigare och träna - och det är först nu som hon har gått ner i vikt och faktiskt mår bra både på insidan och utsidan. Hade hon börjat i den änden hade hon antagligen inte behövt operationen alls...

    SvaraRadera
  5. Usch, man blir beklämd. Riskera sitt liv för en sån operation och sen inte ta tillvara på den chansen...

    SvaraRadera

Hälsa Webbhotell TräningsbloggarHälsa